Sushi

şimdiii bu zor gibi görünmekle birlikte o kadar da kötü değil, ve üstelik harcadığımız para da dışardan aldığımız suşilere dökülen paraların yanında hiç. nori, yani suşinin dışına sardığımız zamazingo marketlerde satılıyor, sadece afilli marketlerde değil realde filan da var. onu alıyoruz bi kere. pirinç sirkesi lazım. (normal üzüm sirkesiyle de yaptık yoklukta o da gayet güzeldi. sonra tuz şeker lazım. pirinç lazım. bi de içine koyacağımız malzeme lazım. çiğ balık da olabilir biraz dikkat etmek lazım mikrobik durumlarına, ama biz genelde somon füme, ton balığı, salatalık filan kullanıyoruz. önce pirinçleri haşlıyoruz yağsız tuzsuz suda 2 bardağa 2 bardak suyla.haşlanıp soğuyunca 1/3 bardak pirinç sirkesi çok az tuz ve şeker ekliyoruz. karıştırıyoruz aslanlar gibi. sonra noriyi alıyoruz. sarma işlemi için bambu amerikan servis gibi aletler öneriyorlar ama bizde o da yoktu biz a4 asetatla yaptık. mimarın evinde ne bulursan işte... asetatı tezgaha seriyoruz üzerine noriyi seriyoruz. içini biraz sirkeli suyla ıslatıyoruz. üzerine soğumuş olan sirkeli pirinç lapasını seriyoruz. baş tarafına salatalık somon artık ne varsa diziyoruz. sonra da asetatla sıkıştıra sıkıştıra rulo yapıyoruz. ilk bi yaptık bütün noriyi, suşiler dana kadar oldu. o yüzden bi yaprak noriyi ikiye bölüp kullanmaya başladık. bu asetatla döndürüp sıkıp yaptığımız rulonun uç kısmı yapışsın diye biraz daha sirkeli su koyuyoruz. sonra da o uzun ruloyu dilim dilim kesiyoruz. suşiler çıkıyor ortaya. wasabi bulamadık uzun süre. o makro filan gibi marketlerden de bizim oralarda yok. çekmeköy'de bi gurme market var köylü diye. acıbademdekinin şubesi. oraya getirttik toz wasabi. epeyce de depoladık. öyle işte wasabiyle soya sosuna bandıra bandıra afiyetle yiyoruz sonunda. bu arada o asetatla sıkma işi biraz maharet istiyor, bakmayın birinci çoğul şahıs yazdığıma, aslında burçin ustalaştı. ben yapınca ağzı gözü yamuluyor suşilerin. burçin bir de adını bilmiyorum california roll mu deniyor içi nori dışı pirinç olan suşiyi de beceriyor da onu ben yapamıyorum. onun da dışına susam kaplıyor somon havyarı yerine. hem ucuz hem lezzetli.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spatial Synergy and Supportiveness of Public Space

Shapemaker & Facemaker

Timo Meyer