Guess Who's Coming to Dinner

ahanda yeni kategori açtım :) emin değildim açıp açmamakta ama bence filmler de benim çok vaktimi alan bi zamazingo olmasından mütevellit haşırt diye bir başlık edinebilir kendine kanaatindeyim.
ilk film geçenlerdeki uykusuz bir gecemin renklenmesine sebep olan guess who's coming to dinner. film 67 tarihli. döneminde çokça konuşulmuş ve de zenci-beyaz ilişkilerine filan barnah basan bir eser. başrollerinde spencer tracy, katharine hepburn, sidney poitier ve de hepburn'un yeğeni katharine houghton var. film, bi akşam evine "ben evleniyorum, ahanda bu adamla" diye bir zenci kişisi getiren kız, kızın ailesi, çocuk, çocuğun ailesi ve garuşuk duyguları konu alıyor. o yıllar bu cilt rengi mevzusunun özellikle amerikada problematiklik hususunda tavan yaptığı dönem, hatta 68'de de meksikadaki olimpiyatlarda şu olaypatlak veriyor
neyse filme dönelim. genel olarak günümüz şartlarına göre durgun bi film elbette, odadan odaya geçiliyo, konuş allah konuş ama yine de sarıyor açıkçası. kızlarına nasıl tepki vereceğini bilemeyen beyaz bir aile ve oğullarına nasıl tepki vereceğini bilemeyen zenci bir aile. bi de tabi zenci-beyaz ilişkisinin arkasına saklanmış bi "15 günde nasıl evlenmeye karar verirsin lan" problematiği var. filmin sonunda spencer tracy tarihi bir konuşma yapıyor. filmin vizyona girmesinden sonraki yaz amerikada zenci-beyaz evliliğinin yasak olduğu  17 eyaletten virgina serbest bırakıyor hatta.
filmin bir dramatik yönü de spencer tracy'nin son filmi olması. filmin çekimleri bittikten 15 gün sonra ölüyor. hepburn de filmi hiç seyretmiyor.
oscar'a bir sürü dalda aday olmuş, sadece en iyi senaryoyu almış ve en iyi kadın oyuncu ödülünü hepburn'e getirmiş.
güzel film güzel, seyredilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spatial Synergy and Supportiveness of Public Space

Shapemaker & Facemaker

Timo Meyer