Almanların klasik noel zamazingosu lebkuchen, yumuşak tarçınlı meyveli bir kurabiye aslında. internette türkçe tarifler de var ama ben klasik lebkuchen tarifi buldum onu anlatcam. ve de önümüdeki günlerde denemek niyetindeyim. tarifte der ki: dört yumurtayı bir bardak şeker ve bir paket şekeli vanilinle karıştırınız. bööle iyice köpük gibin olana kadar. öbür tarafta da 200 gr öğütülmüş badem, 50 gr portakal kabuğu şekerlemesi (ufaltılmış) ve 74 gr limon kabuğu şekerlemesi (ki bunları hacıbekirde bulabiliyoruz) soracığıma yarım limon kabuğu rendesi 250 gr un, bir çay kaşığı kabartma tozu, bir çay kaşşığı tarçın, bıçağın ucuyla karanfil yenibahar ve kakule yi iyice karıştırıyoruz. sonra köpük gibi olan yumurtaları da karıştırıyoruz veee bir fırın kağııdnın üzerine ufak ufak istediğimiz şekli vererek 175-200 derecelik fırında 15-20 dakika pişiriyoruz. hadi bakalım. bunu yapınca sonuçları da eklerim.
bizim evde cins cins insanlar yaşıyor. birisi onu sevmez birisi bunu sevmez. yayla çorbasını da sevmeyenler var. çorbada nane istemeyenler var. o yüzden pirinçsiz nanesiz bi yoğurt çorbası pişiriyorum ben. böyle olunca da tatsız tuzsuz olmasın diye de illa ki tavuk suyu ya da et suyu lazım. özgür doğmadan önce her türlü bulyon tuzot filan evimizin baştacıydı. şimdi onlar da yok. doğalcı olduk en az haftada bir tavuk haşlıyorum. çorbanın olayı şu, bolca ya da iki kaseden fazlaca diyeyim yoğurt koyuyorum tencereye. bi yumurta kırıyorum. un koyuyorum, bu çorbanın koyuluğu tercihime göre değişiyor. ama heralde yarım bardakla bi bardak arasında olabilir. yağ koyuyorum bi de. bu arada her şeyi göz kararı yapıyomuşum yazdıkça farkediyorum, annaneme benzemişim. neyse bunları bi güzel çırpıyorum. içine de haşlanmış tavuk veya et suyunu boca ediyorum. gene topak topak oluyor, blender geliyor olayı çözüyor. tuz tabi mühim. sonra tencereyi karıştıra karıştıra kaynatıyorum. bu kadar. ...
keşkek çok zor bi yemek değil. ama fazlaca fiziksel güç istiyor. bana anneannem anlatmıştı nasıl yapıldığını. hiç yapmadım ama yapılmışını ezdim. şöyle ki: tencerenin dibine koyduğumuz tavuk göğüslerinin üzerine iki bardak buğdayı (akşamdan ıslatılmış olursa hayat daha güzel) onun da üzerini iki parmak geçecek suyu ve tuzu koyuyoruz. çok kısık ateşte saatlerce pişiyor. iyice buğdaylar gevşeyene kadar pişiriyoruz bunu. sonra da tavuk etlerini didikleyip tahta kaşıkla bi saat filan eziyoruz hepsi birbibine girişiyor bulamaç oluyor. budur. ama nasıl ama nasıl lezzetlidir. üzerine de içine pul biber koyarak kızarttığımız tereyağını yine cosss...
Yorumlar